Bemutatkozás - Szentmartonszikszo

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bemutatkozás

ECDL
 
Amit az ECDL-ről tudni kell:

Az ECDL (European Computer Driving Licence) az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni.

Magyarországon ECDL-vizsgát bármely akkreditált ECDL-vizsgaközpontban lehet tenni. A bizonyítvány megszerzéséhez 7 modulvizsgát kell teljesíteni. A vizsgák megszerzéséhez vizsgakártyát kell váltani, a kártya bármelyik vizsgaközpontban megvásárolható. A vizsgákat az első sikeres vizsgától számított három éven belül, közoktatási intézményekben tanuló diákoknak négy éven belül kell teljesíteni.Az ECDL célja:
emelje az általános számítástechnikai tudásszintet a jelenlegi és a leendő munkavállalók körében,
fokozza a számítógéppel dolgozók munkájának hatékonyságát,
növelje az információ-technológiai befektetések hatékonyságát,
megismertesse a felhasználókat a legjobb és a legmagasabb színvonalú módszerekkel.

Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű tagjává válhasson.

Az ECDL előnyei:
A vizsga moduláris jellegű: adott esetben nem szükséges valamennyi modulból vizsgázni, elegendő a munkakör betöltéséhez alapvetően szükséges modulvizsgákat letenni (például elegendő lehet a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő és az információs hálózati szolgáltatások ismerete), ugyanakkor lehetőség van a tanulás folytatására is.

A megszerzett tudás konvertálható, azaz a tanulttól eltérő hardver és szoftverkörnyezetben is egyaránt alkalmazható: a számítógép funkcióit a hallgatók készség szintjén sajátítják el. Egyszerű, konkrét követelményrendszere révén az ECDL ismeretek könnyen elsajátíthatók munka melletti önálló vagy tanfolyami keretek között történő tanulással is.

Nemzetközileg elismert bizonyítványról van szó, amely jelentősen növeli a bel- és külföldi munkaerő-piaci esélyeket.

Az ECDL előnyt jelent mind a munkavállalók és munkáltatók, mind pedig a munkanélküliek, illetve pályakezdők számára.

A vizsgakártyát a vizsgázónak minden vizsgára magával kell vinnie: sikeres vizsga esetén a vizsgaközpont a kártyán a modulvizsga teljesítését igazolja. Amikor a vizsgázó valamennyi vizsgáját letette, a vizsgaközpont a kártyáját megküldi az NJSZT ECDL irodájába, ahol ennek alapján kiállítják az ECDL bizonyítványt.

Vizsgára bármely akkreditált vizsgaközpontnál lehet jelentkezni. Minden vizsga 45 perc. Mivel az ECDL gyártófüggetlen program, a gyakorlati vizsgákat a vizsgaközpontnál rendelkezésre álló akkreditált szoftverek bármelyikén le lehet tenni.


Az ECDL modulokkal és vizsgázással kapcsolatos részletes információkat az ECDL magyarországi weboldalán találhat, az alábbi logóra kattintva!
Iskolánkban az alábbi ECDL modulokból tehető vizsga:

  • Számítógépes alapismeretek

  • Online alapismeretek

  • Szövegszerkesztés

  • Táblázatkezelés

  • Adatbázis-kezelés

  • Prezentáció

  • Képszerkesztés


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz