Bemutatkozás - Szentmartonszikszo

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bemutatkozás

ECDL
 
Amit az ECDL-ről tudni kell:

Az ECDL (European Computer Driving Licence) az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni. A bizonyítvány megszerzéséhez 7 modulvizsgát (1 elméleti és 6 gyakorlati) kell teljesíteni, ezek bármelyike bármely vizsgaközpontban letehető. A vizsgák megkezdéséhez vizsgakártyát kell váltani, a kártya szintén bármelyik vizsgaközpontban megvásárolható. A vizsgákat az első sikeres vizsgától számított három éven belül kell teljesíteni.

Az ECDL célja:
emelje az általános számítástechnikai tudásszintet a jelenlegi és a leendő munkavállalók körében,
fokozza a számítógéppel dolgozók munkájának hatékonyságát,
növelje az információ-technológiai befektetések hatékonyságát,
megismertesse a felhasználókat a legjobb és a legmagasabb színvonalú módszerekkel.

Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű tagjává válhasson.

Az ECDL előnyei:
A vizsga moduláris jellegű: adott esetben nem szükséges valamennyi modulból vizsgázni, elegendő a munkakör betöltéséhez alapvetően szükséges modulvizsgákat letenni (például elegendő lehet a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő és az információs hálózati szolgáltatások ismerete), ugyanakkor lehetőség van a tanulás folytatására is.

A megszerzett tudás konvertálható, azaz a tanulttól eltérő hardver és szoftverkörnyezetben is egyaránt alkalmazható: a számítógép funkcióit a hallgatók készség szintjén sajátítják el. Egyszerű, konkrét követelményrendszere révén az ECDL ismeretek könnyen elsajátíthatók munka melletti önálló vagy tanfolyami keretek között történő tanulással is.

Nemzetközileg elismert bizonyítványról van szó, amely jelentősen növeli a bel- és külföldi munkaerő-piaci esélyeket.

Az ECDL előnyt jelent mind a munkavállalók és munkáltatók, mind pedig a munkanélküliek, illetve pályakezdők számára.

Magyarországon ECDL-vizsgát bármely akkreditált ECDL-vizsgaközpontban lehet tenni. A bizonyítvány megszerzéséhez 7 modulvizsgát kell teljesíteni, ezek bármelyike bármely vizsgaközpontban letehető. Az első vizsga megkezdéséhez vizsgakártyát kell váltani, a kártya szintén bármelyik vizsgaközpontban megvásárolható. A vizsgákat a vizsgakártya kiváltásától számított (legfeljebb) három éven belül kell teljesíteni.

A vizsgakártyát a vizsgázónak minden vizsgára magával kell vinnie: sikeres vizsga esetén a vizsgaközpont a kártyán a modulvizsga teljesítését igazolja. Amikor a vizsgázó valamennyi vizsgáját letette, a vizsgaközpont a kártyáját megküldi az NJSZT ECDL irodájába, ahol ennek alapján kiállítják az ECDL bizonyítványt.

Vizsgára bármely akkreditált vizsgaközpontnál lehet jelentkezni. Minden vizsga 45 perc. Mivel az ECDL gyártófüggetlen program, a gyakorlati vizsgákat a vizsgaközpontnál rendelkezésre álló akkreditált szoftverek bármelyikén le lehet tenni. Magyar nyelvű vizsga esetén a feladatlapokat a vizsgaközpontok a mindenkori hivatalos, nyilvános könyvárusi forgalomban is kapható ECDL vizsgapéldatárból állítják össze, minden modulnál az abban szereplő kritériumok alapján.


ECDL FULL képzés

Modulok
1. modul - IT - Alapismeretek (Információtechnológia)
2. modul - Operációs rendszerek (A számítógép használata és a fájlkezelés)
3. modul - Szövegszerkesztés
4. modul - Táblázatkezelés
5. modul - Adatbázis-kezelés
6. modul - Prezentáció
7. modul - Információ és kommunikációECDL START

Mi az ECDL START?
Az ECDL START lényege, hogy az ECDL végbizonyítvány megszerzéséhez szükséges 7 modul helyett kezdetként elegendő 4 modulvizsgát tenni ahhoz, hogy bárki - továbbra is korra és iskolai végzettségre való tekintet nélkül - hozzájuthasson első, az informatikai írástudást igazoló nemzetközi bizonyítványához. Mindezek után még mindig nyitva áll az út a teljes bizonyítvány megszerzéséhez.

Az ECDL START moduljai:
Kötelező modulok:
-operációs rendszerek;
-szövegszerkesztés,
-információ és kommunikáció;
Egy darab szabadon választott modul az alábbiak közül:
-információ-technológiai alapismeretek
-táblázatkezelés
-adatbáziskezelés,
-prezentáció.


Tájékoztatás és szabályzat a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság adatkezeléséről


További információk megtalálhatók a http://www.ecdl.hu honlapon.


 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz